Lente discussietopic 2020

Topic gezien door 45866 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 20 feb 2020 - 11:34

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 6 gasten bekijken dit topic.

Akito

Citaat van: GeneralDuke op ma 04 mei 2020 - 10:23Zijn de verschillende kleuren een gevolg van signaalkwaliteit? Mooie plaat wel!

Hey, nee. Ik heb voor dit plaatje een andere decoder gebruikt. Normaliter neem ik het signaal op met de hand en decodeer heb vervolgens. Nu had ik daar geen tijd voor en heb een automatisch systeem gebruikt. Die geeft ook iets andere kleuren. Blauwe wolken komt door een andere infraroodsensor. Deze schakel ik zelf vaak uit omdat dat een vertekend beeld geeft. Alleen de instellingen van de automatische decoder heb ik daar nog niet op aangepast :)

Armand

Opnieuw prachtig lenteweer, waar gaan gewoon weer even verder waar we in april gestopt zijn ;) Gister was een jas zeker nog geen overbodige luxe, de wind maakte het voor het gevoel erg fris en ook de temperaturen lagen nog niet heel hoog. Vandaag komen daar alweer enkele graden bij en wordt het landelijk een graad of 16-18. Komende nacht is er opnieuw kans op wat (grond)vorst, met name in het oosten en noordoosten.

Donderdag, vrijdag en zaterdag doen we steeds weer een beetje bij de temperatuur erbij. Landelijk wordt het met name vrijdag en zaterdag een aangename 20-23 graden, zeker in het zuidoosten en oosten plaatselijk 23-25 graden. Daarbij schijnt de zon opnieuw uitbundig, zeker op de donderdag. Op vrijdag en zaterdag kunnen er wat meer wolkenvelden gaan verschijnen, maar de zon blijft veelvuldig aanwezig.

Dan de plotselinge temperatuurdaling op zondag. Bij het opschuiven van het hogedrukgebied zakt er erg koude lucht richting het zuiden, die tot aan de Alpen reikt en daarna oostwaarts opschuift. Je kunt dat al mooi zien bij het plaatje hierboven van Thomas. Deze koude luchtstroom zorgt voor activatie van lagedrukgebieden en bijbehorende frontsystemen, maar het is nog de vraag of wij daar al mee te maken krijgen.

Kijken we naar GFS dan zien we het volgende. We zien hier op de zondagmorgen het koufront liggen nog ergens ten noorden van Nederland. Op dat moment is deze nog niet zozeer actief, ook de bijbehorende lagedrukgebieden boven Scandinavië en een nog onzichtbaar laagje boven Zuid-Frankrijk zijn niet erg actief:


Precies één dag later zien we dat bovengenoemde lagedrukgebieden flink uitgediept zijn:


Dat komt door de wisselwerking van koude lucht, die op de warmere lucht boven Europa botst. Het koufront ligt dit moment al ergens boven midden/zuid Duitsland en het lagedrukgebied boven Frankrijk zorgt daar ook voor veel neerslag. Op het koufront is er zelfs wat (natte) sneeuw mogelijk, zeker als het systeem richting de Alpen koerst. Voor Nederland komt deze activatie waarschijnlijk net wat te laat en zal de overgang van warm naar koud zonder al te veel neerslag gaan plaatsvinden. Achter het koufront kan er overigens nog een enkele bui vanaf de Noordzee het land optrekken.

Toch zitten er wel nog enkele onzekerheden in. Allereerst de timing van het koufront. Momenteel lijkt het erop dat het koufront in de loop van zondag over het land trekt. Er zijn ook opties dat het koufront wat later ons land bereikt en het met name in de zuidelijke helft nog warm kan worden. Verder is het onzeker wanneer de bovengenoemde activatie precies gaat plaatsvinden. Zeker bij een latere timing van het koufront, kan de activatie van het systeem wel ons land betrekken, waarbij de overgang gepaard kan gaan met veel neerslag.

Opvallend detail tot slot, enkele leden van de EC00z run laten het koufront ook flink activeren boven Nederland, waarbij het laag boven Frankrijk zorgt voor extra toestroom van koude lucht. Deze leden komen dan met sneeuwval aanzetten voor Zuidoost Nederland en de Ardennen:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Twee leden gaan voor een dikke 10 cm, twee voor 5 cm en een twee à drietal voor 2 cm. Dat zou toch wel zeer bijzonder zijn en tevens ook het grootste sneeuwdek van de gehele winter ;D  :P
Nu is de kans dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren zeer klein, bijna onmogelijk, maar toch leuk om deze waardes (voor de laatste keer voorlopig.. ;D ) weer te zien.

TMCThomas

Nieuwe EC run zet de warmtepomp aan!




Waar de vorige run al duidelijke warmer was met op lange termijn richting de 25 graden word het nu helemaal mooi, we gaan op 240 uur volgens EC oper namelijk lokaal richting de 29 graden mogelijk zelfs de tropische 30. De kans dat we inderdaad richting zulke temperaturen gaan is op deze termijn nog vrij klein, maar laat wel zien dat er mogelijk weer een warmere periode aan zit te komen na het dipje begin deze week. Ben erg benieuwd of de rest van de pluim dit straks ook laat zien.



EDIT: Zie nu trouwens ook dat GFS voor deze termijn best op EC lijkt en ook de weg vrijmaakt voor 25-30 graden



ThaGhostNL

Dat zijn mooie vooruitzichten, hopelijk valt er de komende weken voldoende neerslag om de tekorten weer enigszins weg te werken.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Armand

Citaat van: ThaGhostNL op wo 06 mei 2020 - 21:47Dat zijn mooie vooruitzichten, hopelijk valt er de komende weken voldoende neerslag om de tekorten weer enigszins weg te werken.

Voorlopig lijkt daar nog vrij weinig verandering in te komen. We zien al wekenlang hetzelfde patroon, waarbij een uitloper van het Azorenhoog via Groot-Brittannië en de Noordzee richting het vasteland van Europa trekt. Daarbij overheerst met name een oostelijke tot noordelijke stroming die relatief droge lucht aanvoert met deze zonnige periodes tot gevolg. Als de wind dan tijdelijk even naar meer zuidelijke richting draait, kan het direct ook even zomers warm worden. Lagedrukgebieden blijven door dit proces ver ten westen en noorden van ons.

Ook in mei lijkt aan dit patroon voorlopig nog geen einde te komen. Dat betekent concreet dat uitlopers van het Azorenhoog nog steeds in een boogje richting het vasteland van Europa trekken, waardoor Atlantische depressies met meer wisselvalligheid ons niet kunnen bereiken.

Toch kan er wel degelijk een flinke plens regen vallen in dit scenario. Met name boven Frankrijk en Spanje kunnen er met dit patroon gemakkelijk thermische lagedrukgebieden ontstaan. Zo'n thermisch lagedrukgebied kan verschillende richtingen heengaan en ook enige tijd stationair blijven 'hangen' met dus langdurig enkele forse buien. Als deze thermische lagedrukgebieden meer richting de Benelux trekken, dan kunnen we alsnog een wisselvallige en broeierige periode krijgen met (onweers)buien. Echter als zo'n thermisch lagedrukgebied zich meer boven Frankrijk en Spanje ophoudt EN de hogedrukas zich meer noord-zuid gaat oriënteren, dan kan er juist tropische hitte richting de Benelux gestuurd worden (de Spaanse pluim).

Akito

Zo, weer eens even wat beeld vanuit de lucht.

Gisteravond 19:05.


Vanochtend om 09:00.


Je ziet dat de bewolking in het noorden afgelopen nacht is weggetrokken en vanuit het westen wat meer naar ons landje toe komt. Verder weer prachtige wolkenpartijen in allerlei soorten. Ook de hoogte verschillen is goed duidelijk bij de avondopname. Omdat de zon daar wat lager staat, zie je schaduwen van de hogere wolken prachtig op de lagere wolken schijnen.

Op deze opname van vanochtend 11:25u zien we het eigenlijk nergens in Europa regent. Het is hartstikke droog.


En om het nog even helemaal compleet te maken, dezelfde kaart maar dan met een temperatuur overlay:

flyineddy

Weer mooie platen Akito.
Vooral die met laagstaande zon blijf ik prachtig vinden.
Die temperatuurkaart, zit daar de wolkenlaag ook doorheen (wolken+temperatuur)? Je kunt in ieder geval goed zien waar het bewolkt is.

We hebben trouwens alweer een tijdje erg mooi weer. Alleen hier in het noorden is de wind soms nog een beetje fris en blijft de temperatuur ook wat achter. Hopelijk gaat de temperatuur hier morgen en zaterdag ook wat verder omhoog.
Wel jammer dat de overgang naar koeler weer vooralsnog voornamelijk droog lijkt te gaan verlopen. Ik vrees dat het de komende tijd weer flink droog gaat worden, met dus een grote kans op een hoop gestuif.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Akito

Citaat van: flyineddy op do 07 mei 2020 - 13:19Die temperatuurkaart, zit daar de wolkenlaag ook doorheen (wolken+temperatuur)? Je kunt in ieder geval goed zien waar het bewolkt is.

Helaas gaat de meting niet door de wolken heen. Dus waar het ineens een stuk kouder is, daar zie je niet de temperatuur aan de grond maar in de wolk. Pak 'm beet een graadje of -50C :)

Armand

Citaat van: Akito op do 07 mei 2020 - 14:44Helaas gaat de meting niet door de wolken heen. Dus waar het ineens een stuk kouder is, daar zie je niet de temperatuur aan de grond maar in de wolk. Pak 'm beet een graadje of -50C :)

Misschien wel interessant in de zomer bij grote onweerscomplexen met torenhoge wolktoppen. Die temperatuur kan dan een indicatie geven van de hoogte van wolktoppen ;)

Akito

Citaat van: Armand op do 07 mei 2020 - 15:03Misschien wel interessant in de zomer bij grote onweerscomplexen met torenhoge wolktoppen. Die temperatuur kan dan een indicatie geven van de hoogte van wolktoppen ;)

Dat zou wel heel leuk zijn! Laten we dat eens in de gaten houden :) Moeten die complexen niet tussen plm. 12u - 16u en 00u - 07u komen, want dan komen er meestal geen satellieten over die binnen mijn ontvangst liggen haha.
Aan de andere kant, het hoeft ook niet exact boven NL te liggen. Sterker nog, liever niet want als er onweer in de lucht hangt betekent dat ook extra statische elektriciteit. En dat vind de apparatuur niet zo fijn :O

TMCThomas

Even tussendoor een bijzondere weersvoorspelling voor oost Europa, Daar (polen/baltische staten) krijgen ze maandag ook te maken met koude lucht, voordat dit arriveert word het echter nog 25+ graden. Later op de dag en in de nacht stroomt de relatief zeer koude lucht binnen waardoor het zo koud wordt dat het diezelfde nacht en dinsdag ochtend gaat sneeuwen! Meerdere modellen geven dit op relatief grote schaal weer. Best een bijzondere situatie als dit inderdaad gaat lukken.





Wat betreft eigen land lijkt het er trouwens op dat zondag mogelijk toch een beetje aan de warmere periode vastgeplakt wordt, er is nog steeds een hoop onzekerheid maar voor het oosten en zuiden lijkt het er in elk geval steeds meer op. Zie de 2 pluimen hieronder van midden/zuidoosten





Overigens valt ook op dat de lange termijn nog steeds relatief warmt lijkt te gaan worden in elk geval wat betreft oper/control. Al zijn de extremen richting de 30 er wel uit.

En wat betreft de neerslag, dat ziet er niet zo positief uit. Aankomende zondag zou vooral in de zuidelijk helft van het land wat regen kunnen vallen, maar daar zit zoals ook in de temperatuur nog aardig wat onzekerheid. De pluim voor midden laat zien dat er toch nog niet veel van komt wat betreft neerslag de komende tijd.


Armand

Inderdaad een vrij bijzondere weersetting daar verder boven het vasteland van Europa, het lijkt een beetje op Amerikaanse taferelen ;)

Volgens de laatste modeluitvoeringen ziet het ernaar uit dat met name het zuidoosten en oosten komende zondag nog even wat langer in de warme lucht blijft zitten, alvorens het koufront zal overtrekken. Deze warme luchtsoort wordt steeds vochtiger, waardoor er een lijn met (stevige) buien gaat ontstaan door de gunstige timing. Deze buienlijn zal vrij stationair blijven liggen, maar de exacte locatie is nog onzeker. EC laat de buienlijn nu ook iets noordelijker opschuiven, tot boven Limburg:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Het is dus goed mogelijk dat het zuidoosten (en mogelijk ook nog het oosten) van het land zondag in de middag nog te maken kan krijgen met enkele stevige buien in de warme sector, alvorens het koufront zal overtrekken. De exacte koers van deze buienlijn zal waarschijnlijk nog wel wat wijzigen komende runs, maar interessant om in de gaten te houden.

De verschillende luchtsoorten zijn overigens ook zeer goed duidelijk in de pluim van het dauwpunt voor Zuidoost Nederland:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Zondag in de warme sector een vrij hoog dauwpunt van 15 graden, wat broeierig en benauwd zal aanvoelen. Na de koufrontpassage zakt het dauwpunt 20(!) graden naar beneden naar -5 graden op de maandagmiddag, wat gelijk staat aan juist veel drogere en koelere lucht. Dat zal zeker merkbaar worden ;)

Akito

Hieronder zien we hoe de neerslag deze ochtend Europa aan doet.
Ook een heel klein beetje neerslag (als het de grond al raakt) wat vanuit Zeeland naar het oosten lijkt te trekken.

Noordelijk Spanje en Zuid Frankrijk lijken voorlopig wel aan hun trekken te komen.

Opname 7:30


Opname 9:00


Opname 10:50


En dan hier nog een digitale opname van 10u:


-kleine edit- ik had de foto van 9u ook onder die van 10:50 gezet. Nu klopt het weer.

TMCThomas

Koude lucht stroomt duidelijk binnen in het noorden


GeneralDuke

Ik ben verrast dat deze nog niet is gepost:
https://twitter.com/Weerplaza/status/1259537670834962434?s=20

Gistermiddag gezien in Zundert (NB).
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Akito

Mooie capture met de stand van zaken om 11u vanochtend:



Hier een van gisteravond die ik zelf wel erg mooi vind. We zien hier dat het wolkendek wat vanochtend ten oosten van ons ligt, gisteravond nog tegen de Wadden aan lag. Ook de neerslagzone over zuid Europa in zo'n mooie slinger gevormd, ziet er naar mijn mening fantastisch uit zo van boven gezien.

flyineddy

Inderdaad een mooie krul daar boven zuid Europa.
Die bovenste foto is ook mooi, met dat dikke wolkendek over Duitsland met daarachter (aan onze kant) al die kleine wolkjes.

Wat een verschil trouwens tussen nu en afgelopen zaterdag.
Zaterdagavond rond 21:00 uur nog in een dunne t-shirt en korte broek buiten gelopen en dat was aangenaam.
Nu tussen de middag even buiten gelopen in een spijkerbroek, t-shirt met daar overheen een dik vest en een jas, maar dan nog was het redelijk koud. Gelukkig word ik wel een beetje warm van het lopen. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Mooie beelden weer Akito! Ook vandaag zijn weer van die witte plukjes te zien die staan voor enkele stapelwolken. In de noordelijke helft van het land kan daaruit ook een enkele bui vallen. De temperatuur blijft erg fris, met op de meeste plekken slechts 10 of 11 graden nu midden op de dag. Ook de rest van de week blijft het redelijk fris. In de nacht en ochtend is het vaak opgeklaard, waardoor dan de temperatuur kan afkoelen tot tegen het vriespunt. Aan de grond is zeker wat vorst weer mogelijk, met name in het oosten. Overdag ontstaan er dan juist weer vaker wat stapelwolken, waar de zon zo af en toe nog tussendoor piept. Richting het weekend klimt de temperatuur weer wat omhoog met in het weekend al wat aangenamere temperaturen. Begin volgende week zou het zomaar weer iets warmer kunnen worden, maar de onzekerheid wordt dan weer erg groot wat de temperatuur betreft. Enige zekerheid voor de komende twee weken is dat er weinig neerslag gaat vallen.

flyineddy

Stevig buitje momenteel hier in Hoogeveen.
Harde regen en hagel.
Wel fijn dat er nu wat regen valt hier in de omgeving.
De vensterbanken kwamen hier de afgelopen dagen vol met zand/stof te liggen door de droogte.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Je ziet niet vaak dat een pluim zo mooi in een lijn stijgt. Vanaf vandaag komt er eigenlijk elke dag zoals het er nu uitziet 2 graden bij waardoor je een mooie stijgende lijn krijgt in de pluim. Uiteindelijk zou dat zelfs naar 30 graden kunnen oplopen vanaf volgende week vrijdag. Echter is het al vanaf aankomende zondag erg aangenaam met temperatuur die vanaf dan 20+ worden. Overigens op de langere termijn nog wel flinke spreiding (van 10 to 32 graden.



De reden dat de temperatuur zo mooi gelijk stijgt is dat een hoog dat eerst koude lucht aanvoert langzaam maar zeker verplaatst naar een locatie noordelijk van ons waardoor de stroming steeds wat warmer wordt. Totdat die zoals de oper nu aangeeft op een zeer gunstige locatie licht waardoor bij ons de warmtepomp flink zijn gang gaat. De hogedruk light echter nog zo dicht in de buurt dat het ook erg zonnig en droog wordt. En dat laatste kan nog wel eens een probleem gaan worden. Want in de volledige huidige pluim komt eigenlijk geen noemswaardige neerslag voor.


Powered by EzPortal