Herfst discussietopic 2019

Topic gezien door 48676 bezoekers
Gestart door Armand, vr 20 sep 2019 - 15:15

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Armand

Helaas leidt het geblokkeerde patroon voorlopig nog niet tot winterse opties. Sterker nog, het geblokkeerde patroon gaat er juist voor zorgen dat de kou weer wat verder wordt verdreven. GFS en EC zijn het daarover behoorlijk eens de laatste tijd en dat zien we nu ook weer terug in de 12z runs:

EC:


GFS:


Veel overeenkomsten met beide modellen die gaan voor een hogedrukgebied boven Groenland en een sterk hogedrukgebied boven Rusland. Een omvangrijk lagedrukgebied bevindt zich dan nabij Groot-Brittannië. Dit lagedrukgebied wil voorlopig niet ten zuiden van ons Europa in trekken, terwijl het sterke hogedrukgebied zich blijft nestelen diep in het binnenland van Rusland. Daar zal zich veel kou gaan opstapelen, maar tussen deze twee systemen ontstaat een diepe zuidelijke tot zuidoostelijke stroming. Dit brengt juist warme lucht tussen de kernen van hoog- en lagedrukgebied. We zien dat deze zuid-zuidoostelijke stroming zich over vrijwel geheel Europa uitbreidt tot ver in Scandinavië.

Dat betekent dat het vaste land van Europa nog niet de kans zal krijgen om af te koelen, maar juist wat warmer zal worden. Ook bij ons zal de temperatuur de laatste weken van november mogelijk weer richting een graad of 10 gaan stijgen. Geen zachte westcirculatie, maar voorlopig blijven de blokkades verkeerd liggen voor winterweer in Europa.

TMCThomas

tja



EDIT: opzich eindigt hij niet slecht:



Lijkt erg op 240h bij GFS die daarna kou af laat zakken. maargoed at is allemaal zeer lange termijn.



en zelfs dan is het lang niet perfect. bij GFS zit de kou bijvoorbeeld eigenlijk net iets te ver oost. Maargoed allemaal details. Denk dat het nu gewoon ff afwachten is wat er de komende runs gaat gebeuren

EDIT2:

Mag nog iets noordelijker want de kou kan ons zo nog steeds moeilijk bereiken maar opzich niet slecht voor eind november. In elk geval weer mooi geblokkeerd!




Joep

Misschien iets om in de gaten te houden? Kansje van GFS en EC op 240 uur op een Groenlandhoog?

Kaartjes via Matt HugoJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

flyineddy

Morgen in het noordoosten naast regen ook een klein kansje op een beetje natte sneeuw.
Zie de Guidance van vanochtend vroeg:

CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 16 november 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Rond een complex lagedrukgebied met diverse kernen boven Frankrijk voert een oostelijke stroming continentaal polaire lucht aan. Ook op hoogte is dit laag goed ontwikkeld met in de periferie enkele hoogtetroggen waarop we barocliene zones zien activeren. Vanuit Noordoost-Frankrijk dringt een lagedrukkern eerst op naar het noorden, om op zaterdag richting Bretagne en later Zuidwest-Frankrijk weg te draaien. Een ander laag trekt in de nacht naar zaterdag van Zuidoost-Duitsland in noordelijke richting en wordt zaterdagmiddag boven de Duitse Bocht verwacht. Tussen het Franse en Duitse laag is dan boven ons land een rug van hoge druk aanwezig. Rond de lagedrukgebieden zijn occlusierestanten aanwezig. Vandaag levert dat mogelijk in het (uiterste) zuiden enige regen op, zaterdag juist in het noorden en noordoosten.

Modelbeoordeling:
Door de verschillende lagedrukkernen en subtiele forceringen in de bovenlucht is het een tamelijk complexe situatie. De ontwikkeling en uiteindelijke koers van de verschillende lagen is sterk bepalend voor het weer. Modellen lopen desondanks niet veel uiteen, wat vertrouwen geeft. Aandachtspunt is de lage bewolking die vanuit het oosten wordt aangevoerd en ook nog ontstaat. Door lijwerking zal de lage bewolking stroomafwaarts van de heuvels mogelijk nog wel deels gaan oplossen, zodat de St-kans boven het zuidoosten van het land wat kleiner is. Gezien de windsnelheid en de actuele wolkenbasishoogte stroomopwaarts is een hele lage basis niet waarschijnlijk. In HAP1 blijft de St (met waarschijnlijk een te lage basis, gezien de wind) wel erg lang over het noorden van het land aanwezig. In alle andere modellen ligt de basis hoger en raken we de lage wolken in de middag kwijt. Het blijft nowcasten; geen enkel model heeft de actualiteit echt goed te pakken. Neerslag van het eerste laag komt in Hirlam tot over het zuiden van ons land. Neerslag valt door een droge laag, dus een deel zal nog wel verdampen. Neerslag van het tweede laag komt in alle modellen tot over het noorden (of noordelijke helft volgens HAP2) van het land, hoewel het allemaal wel wat noordoostelijker is geworden. In de nacht naar zaterdag komen we dan tussen twee lagen in te liggen. Met een wegvallende wind en een vochtige grenslaag kunnen de zicht en wolkencondities dan sterk teruglopen. De toenemende wind zaterdagochtend moet de condities weer doen verbeteren. Aandachtspunt wordt dan de mogelijkheid van natte sneeuw in het noordoosten door doorvallende neerslag. De ijsfractie zal echter beperkt blijven: de temperatuur is niet laag genoeg en de neerslagintensiteit niet sterk genoeg.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Wegdektemperaturen komen in de nacht naar zaterdag vooral in het zuiden lokaal rond het vriespunt uit, maar dat gebeurt bij een droog wegdek. Geen gladheid dus.

Wind:
Vanochtend in alle kustdistricten 6-7 Bft. Later vandaag weer een sterk afnemende wind. Zaterdagmiddag aan de zuidflank van het laag boven de Duitse Bocht weer 6-7 Bft, mogelijk zelfs even 8 Bft.

Bewolking:
Wolkenvelden op middelbaar en hoger niveau, nabij de occlusierestanten wat dikker. Vanochtend in een groot deel van het land lage bewolking. Zaterdag met name in de nacht en ochtend kans op St in doorvallende neerslag.

Neerslag:
Vanmiddag zou een neerslaggebied, behorende bij occlusierestanten met PVA aan de voorzijde van een hoogtetrog, het zuiden en zuidwesten van het land kunnen schampen. Zaterdag enige tijd regen en mogelijk ook wat natte sneeuw in het noordoosten van Nederland in een barocliene zone waarbij eveneens een hoogtetrog in het spel is. Vooral HAP2 NESO laat dit ook zien. Geen accumulatie.

Zicht:
Vanochtend matig zicht boven land en boven zee nabij de kust. Vandaag overdag zal het enige tijd duren voor de nevel opgelost is. In de nacht naar zaterdag kans op mist: geowind laat dit in vrijwel het hele land toe mits het opklaart, behalve in het zuidwesten en uiterste zuiden.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 15/11/2019 05.50 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

4seasons

Citaat van: flyineddy op vr 15 nov 2019 - 11:08Morgen in het noordoosten naast regen ook een klein kansje op een beetje natte sneeuw.
Zie de Guidance van vanochtend vroeg:

Eddy.


Wij klagen meestal over de regen maar dit is toch in- en intriest (op dit moment!) om mee te maken:
https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/veneto/venezia/riva-schiavoni.html

https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/veneto/venezia.html



Sneeuw is er ook al volop gevallen (zelfs bij de vulkaan Etna, maar dit ligt uiteraard ook op grotere hoogte https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/sicilia.html ):


https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/trentino-alto-adige.html

https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/austria.html




TMCThomas

De huidige weerkaarten zijn weer niet erg bijzonder, echter op grote hoogte is er weer meer aan de hand. De opwarming die we de afgelopen tijd zagen is wat wat verschoven en niet zo heel bijzonder meer. Al zorgt het nog steeds voor een flinke verlaging van de snelheid van de straalstroom





Echter staat er verder in de verwachting nu een nog veel krachtigere opwarming in de kaarten ben benieuwd of deze wel tot een splitsing zal leiden. In elk geval iets om te volgen




Armand

Dat hogedrukgebied boven Rusland blijft voorlopig nog even verkeerd liggen en stuurt dus relatief warme lucht naar een groot gedeelte van Europa. Gelukkig blijft het patroon redelijk geblokkeerd en wordt de polar vortex zoals Thomas al zei de komende tijd langzaam wat verzwakt in plaats van versterkt. Dat blijft mogelijkheden geven dat het patroon (positief) gaat veranderen, maar voorlopig kunnen we concluderen dat de winter nog ver weg zal blijven.

Toch zitten we momenteel wel in een kouder gebied waar lagedrukgebiedjes de neerslagverwachtingen voor de afgelopen dagen vrij onzeker hebben gemaakt. Vrijdag leek het zuidoosten en België mogelijk de eerste natte sneeuw te krijgen, maar het neerslaggebied trok uiteindelijk voornamelijk over Noord-Frankrijk met daar ook sneeuw. Ook voor vanmorgen voorspeldde de modellen aanvankelijk een kansje op wat (natte) sneeuw in het noordoosten, maar ook hier nam het neerslaggebied uiteindelijk weer een andere route.

Voor de Ardennen staat er wel een serieuzere kans op sneeuw in de korte termijn verwachtingen voor zondagavond/maandagnacht. Er trekt dan namelijk een neerslaggebied vanuit de Alpen richting Nederland. Dit neerslaggebied zou in de loop van zondagmiddag/avond de Ardennen gaan bereiken en door de gunstige timing lijkt de neerslag over te gaan in (natte) sneeuw met daar wellicht enkele centimeters sneeuw op de maandagmorgen. Harmonie en Hirlam gaan lokaal zelfs over de 10 centimeter:





Ook de heuvels van Zuid-Limburg maken kans op wat (natte) sneeuw zoals te zien is bij deze modellen. Waarschijnlijk blijft het net wat te warm voor een sneeuwdek in deze gebieden, maar gezien de onzekerheid van de afgelopen dagen is het niet geheel uit te sluiten. De Ardennen lijken in elk geval een stuk zekerder voor een mooi sneeuwdek, dat overigens in de loop van maandag alweer (snel) zal wegsmelten.

JerryL

Heerlijk frisse,zou bijna koude, Sinterklaas lichtjes intocht gehad. Nog geen 5 graden. Het is nog steeds Herfst. Gelet op het seizoen ben ik van mening dat we niets te klagen hebben. Het is al geruime tijd kouder dan normaal dat beloofd wat voor de aankomende winter.

Invicta

Citaat van: JerryL op za 16 nov 2019 - 20:24dat beloofd wat voor de aankomende winter.

Ik hoop het met je mee ;)

TMCThomas

Bijna boven 0!

hills89

Het lantaarnpaal staren in malmedy ardennen is begonnen. Laat de sneeuw maar komen.

Toch altijd weer enthousiast de eerste keren sneeuw.

petertje

Gezien de laatste pluimen zie ik voorlopig nog geen winterweer maar eerder voorjaar.

Bagtjuh


Het is nog ver weg maar er speelt wel wat daar op 10 hpa.



Armand

Vandaag een echte regenachtige herfstdag in het oosten van het land. Vrijwel de hele dag periodes met regen en temperaturen die niet hoger uitkwamen dan 5 à 8 graden in het oosten. In het uiterste zuidoosten en oosten loopt de neerslagsom van vandaag al op tot ruim 20mm. Ook elders in de oostelijke helft van het land een ruime 10mm aan regenwater:



De komende uren trekt de neerslagzone weer richting het oosten weg en wordt het dus vanuit het westen langzaam wat droger. Samen met de neerslagsom van gisteren lijken we op een aantal plekken langs de oostgrens op een ruime 30mm aan regen uit te komen, lang geleden.

Toch zonde dat het net enkele graden te warm is, een mooi sneeuwdek van 30 cm hier was prachtig geweest ;D Waar dit wel gaat lukken zijn de hoogste toppen van de Ardennen. Daar ligt reeds een ruime 20 cm aan sneeuw en het blijft er nog even sneeuwen komende uren.

TMCThomas

tja



Door de zure appel heen bijten dan maar, en hopen dat hij niet te groot is haha

TMCThomas

Wel nog steeds geweldige ontwikkelingen op grote hoogte. We zitten boven 0!




Zynex

Als je depressie in een pluim wil laten zien is die pluim hierboven het perfecte voorbeeld.

Armand

Citaat van: Zynex op di 19 nov 2019 - 16:07Als je depressie in een pluim wil laten zien is die pluim hierboven het perfecte voorbeeld.

Je ziet duidelijk terug aan de pluim dat de de zuidelijke windcomponent weer meer gaat overheersen komende periode. Lagedrukgebieden krijgen wat meer ruimte op de Atlantische Oceaan, waardoor er relatief zachtere lucht met een zuidwestelijke stroming deze kant op kan stromen. Een vrij gebruikelijke situatie voor de tijd van het jaar.

GFS gooit de SSW nog eens vol in de kaarten van de 12z run vanavond:


De polar vortex wordt behoorlijk in de verdrukking gebracht door een groot gebied met stijgende warme lucht. Toch wel bijzonder hoe zo'n groot oppervlakte in enkele dagen tijd kan opwarmen van ruim beneden de -40 tot boven het vriespunt op zulke hoogte. Hierbij wordt de polar vortex van zijn plek verschoven en lijkt de warme luchtbel richting het Noordpoolgebied te gaan. Toch zie je dat polar vortex wel nog erg sterk blijft met een grote kern van -80 graden of lager.

Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat verlopen. Blijven deze kaarten erin staan en breidt de SSW zich nog verder uit of is de polar vortex niet stuk te krijgen. Met zulke temperatuurverschillen en deze stijgende warme luchtstroom kan later het luchtdrukpatroon aan de grond in elk geval al goed op de schop gaan, maar wat dat precies gaat betekenen weet niemand ;)

TMCThomas

Mooi hoe die kou boven de noordpool echt weggedrukt wordt door de warmte!



Klinkt een beetje tegenstrijdig van een winterliefhebber haha

Lothiriel

Heerlijk die vrieskou, alles wit van de rijp, lekker zonnetje. Beter wordt het wat mij betreft niet! :)
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

Powered by EzPortal